Als Bliep willen we er aan bijdragen dat alle kinderen in Schiedam fijn op kunnen groeien. Daarbij hebben we extra oog voor al die kinderen die opgroeien in armoede. Voor hen is een zorgeloze jeugd vaak verre van vanzelfsprekend en dat werkt door in alle facetten van hun leven. Daar moeten we iets aan doen. Ons doel is daarom om iedereen in Schiedam te mobiliseren, zodat we samen het verschil kunnen maken voor deze kinderen. Maar wat maakt nou het verschil? En hoe pakken we dat aan? 

Eén van de belangrijkste voorwaarden om fijn op te kunnen groeien, is een fijne en veilige thuissituatie. Laat dat nou net de plek zijn waar armoede een enorme impact heeft. Want wat als jouw moeder zoveel geldzorgen heeft, dat ze de puf niet meer heeft om de bank af te komen? Of stel je woont met z'n zessen in een klein driekamerappartement, waar vind jij dan een plek om rustig je schoolwerk te maken?  

Bij Bliep is het onze missie om te ontdekken hoe we kinderen die in armoede opgroeien het beste kunnen helpen. Dat begint vaak met resultaatgerichte hulp thuis. En dan hebben we het niet over intensieve begeleiding van gezinnen, daarvoor zijn er al allerlei organisaties die hun uiterste best doen om deze families te helpen. Nee, wij kijken naar hoe we met praktische hulp ouders en kinderen net dat beetje extra lucht kunnen geven om zelf een volgende stap te zetten. Dus heeft moeder veel aan haar hoofd, waardoor ze het huis niet meer op orde krijgt? Dan helpen wij met het opknappen van de kamers, zodat de kinderen in ieder geval een fijne plek hebben.  

Vorig jaar zijn we hiermee begonnen. En eerlijk is eerlijk, we zijn best geschrokken van wat we af en toe aantroffen. Maar we beseften ook dat we als maatschappij behoorlijk wat verwachten van deze gezinnen. Een opgeruimd huis, kinderen in schone kleding, drie keer per dag een gezonde maaltijd. We staan er alleen lang niet altijd bij stil hoe moeilijk het is om je huis schoon te houden, als er geen geld is voor schoonmaakspullen. En als je voor het geld van een zak groente een boodschappenwagen vol ongezonder voedsel kunt kopen, dan kies je ook sneller voor die goedgevulde koelkast.  

We hebben ontdekt dat we juist op die gebieden kunnen helpen. Gewoon door niet te oordelend te zijn, maar een steuntje in de rug te geven. Op die manier bouw je een band op en ontstaat er een wederzijds vertrouwen. We komen nog met regelmaat bij de gezinnen over de vloer, want klusjes in huis zijn nou eenmaal nooit klaar. We leren ouders en kinderen steeds beter kennen, waardoor we ze beter koppelen aan wat ze nodig hebben. Ondertussen krijgen we steeds meer zicht op wat er mogelijk is en welke trajecten er bestaan, want ook ons netwerk in de stad groeit. 

Er zijn namelijk ontzettend veel mensen bereid om iets te doen voor deze kinderen en gezinnen. Bijvoorbeeld door de handen uit de mouwen te steken en klusjes uit te voeren, door hun netwerk in te schakelen, of een maandvoorraad Senseo of een nieuwe magnetron sponsoren. Met Bliep zorgen we ervoor dat deze mensen en gezinnen bij elkaar worden gebracht. Die samenwerking, dat is ons vertrekpunt en dat zorgt ervoor dat we het verschil kunnen maken. 

Terug naar het overzicht

Menu