Na de meivakantie is het zover: dan starten we met de verspreiding van het Pak@ Bliep lespakket in Schiedam! Vanaf dat moment kunnen ruim 900 kinderen in de groepen 6 t/m 8 aan de slag met het onderwerp armoede. Een mijlpaal waar wij heel erg trots op zijn! Samen met de gemeente geven we hiermee namelijk gehoor aan een belangrijke uitkomst van het onderzoek naar fijn opgroeien in Schiedam. De kinderen met wie we het onderzoek deden, gaven namelijk aan dat álle kinderen meer kennis moeten krijgen over wat je als kind nodig hebt om fijn op te kunnen groeien en hoe ingewikkeld dat opgroeien kan zijn als er thuis weinig geld is.

Waarom de kinderen dat zo belangrijk vinden? Omdat die kennis volgens hen helpt om meer respect te hebben voor elkaar. Het neemt vooroordelen weg en het helpt kinderen om meer rekening te houden met elkaars situatie. Dat is nodig, want nog steeds groeit 1 op de 6 kinderen in Schiedam op in armoede. Deze kinderen schamen zich vaak. Ze durven niet te praten over wat ze missen of weten niet waar ze terechtkunnen voor hulp. Daar kunnen we met elkaar, volwassenen én kinderen, iets aan doen.

Met Pak@ Bliep gaan kinderen in de klas met elkaar in gesprek over wat opgroeien in armoede betekent. Aan de hand van de verhalen van drie fictieve personages en een abc-spel gaan de kinderen op onderzoek uit: wat betekent het om fijn op te groeien? Welke effecten heeft het als je in armoede opgroeit? Bij welke mensen en organisaties kun je terecht? Met Pak@ Bliep maken we armoede bespreekbaar en willen we het stigma en taboe eromheen doorbreken.

Wil je weten hoe jij armoede in de klas beter bespreekbaar maakt?

Wil je meer weten over het lespakket? Of wil je er zelf mee aan de slag in de klas? Laat het ons weten! Bel, app (+31 6 39599378) of mail (post@bliepplatform.nl) ons, dan helpen we je daarmee.

Pak@ Bliep in de media

Inmiddels hebben ook scholen buiten Schiedam interesse getoond in Pak@ Bliep. Zo hebben we via Sandra Don, journalist van het AD, onlangs nog een lespakket beschikbaar kunnen stellen aan een school in Maassluis. Aanleiding hiervoor was het artikel over een van hun leerlingen van wie de ouders slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire, daardoor zijn er thuis veel schulden. We hopen dat Pak@ Bliep eraan bijdraagt dat er meer begrip komt voor haar en alle kinderen die zich in een soortgelijke situatie bevinden.

Terug naar het overzicht

Menu