Wij zijn trots! Op maandag 1 november mochten wij Bliep als ‘best practice’ presenteren tijdens de regioconferentie over kinderarmoede in Rotterdam. Marco sprak daar (op zijn Bliep Steunkousen!) over het belang van jeugdparticipatie en laagdrempelige hulp als essentiële voorwaarden om ervoor te zorgen dat alle kinderen fijn op te kunnen groeien. Dat deed hij onder andere samen met de Rotterdamse Kinderombudsman Stans Goudsmit, het aanwezige jongerenpanel en afgevaardigden van andere goede voorbeelden uit Nissewaard, Capelle a/d IJssel en Rotterdam.

Tijdens de conferentie stond het rapport van de Rotterdamse Kinderombudsman Stans Goudsmit centraal: ‘Wie, wat, waar? Onder de loep: gemeentelijke regelingen voor kinderen in armoede'. Hierin concludeert zij dat de bestaande kindregelingen te weinig worden gebruikt. Mensen weten namelijk vaak niets af van die regelingen, of het aanvragen ervan blijkt (te) lastig. 

Samen met drie andere goede voorbeelden waren wij uitgenodigd om te vertellen over onze ervaringen en de aanpak van Bliep als het gaat om de vindbaarheid en toegankelijkheid van regelingen voor kinderen in armoede. Marco legde tijdens zijn pitch de nadruk op de uitgangspunten van ons Bliep-platform: niet stigmatiserend, drempelverlagend, kinderen moeten de mogelijkheid hebben om zelf te kiezen, hulp moet altijd beschikbaar zijn en iedereen in de stad draagt zijn steentje bij.

Goed voorbeeld volgens jongerenpanel

Het aanwezige jongerenpanel gaf na afloop feedback op de pitches. Hierin noemden zij het Bliep-platform als goed voorbeeld om de toegankelijkheid van regelingen voor kinderen te vergroten. Met die feedback waren wij natuurlijk heel blij. Het was voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn. Verder raadden de panelleden aan dat elke gemeente een kinder- en jongerenraad moet hebben, waarbij ze opmerkten dat kinderparticipatie alleen werkt als er een goede terugkoppeling is over wat er met de ideeën van kinderen wordt gedaan. Tot slot benadrukten ze dat het van belang is om op een laagdrempelige manier het gesprek met gezinnen aan te gaan. Bij deze punten sluiten wij ons helemaal aan. 

Publieksacademie Kinderarmoede

De conferentie werd georganiseerd door de Publieksacademie Kinderarmoede. Zij trekken met een serie bijeenkomsten door het land met als doel kinderarmoede bespreekbaar te maken. Het doel is om op lokaal niveau de krachten te bundelen en samen kinderarmoede te bestrijden. Van gemeenten, scholen, maatschappelijke organisaties, bedrijven tot inwoners zelf. Net als bij Bliep is de gedachte: allemaal kunnen we een steentje bijdragen.

Terug naar het overzicht    Naar de nieuwsbrief

Menu